وبلاگ

به این روش هم می شود زعفران کاشت !

کشت گلخانه ای زعفران

آیا کشت گلخانه ای زعفران  امکان پذیر است؟

 

زعفران یا طلای سرخ، یکی از محبوب ترین و پرخاصیت ترین ادویه ها در سراسر جهان است.

این ادویه به واسطه رنگ و طعمی که به غذاها می بخشد و همچنین خواص دارویی و درمانی خود شناخته می شود.

زعفران که در واقع پرچم خشک شده گل زعفران است، می تواند در بسیاری از مناطق کره زمین با آب و هوای معتدل رشد کند اما بزرگترین مرکز کشت و تولید زعفران با کیفیت، مناطق جنوبی خراسان در کشور ایران است.

ادویه زعفران به بسیاری از شرایط محیطی و افت ها حساس است و فرایند برداشت و تولید آن نیز باید کاملا به صورت دستی انجام شود.

از سویی دیگر، برای تولید تنها نیم کیلوگرم پودر زعفران، شما به برداشت هفتاد و پنج هزار تا هشتاد هزار گل زعفران احتیاج دارید.

با در نظر گرفتن تمامی موارد فوق، بدیهی است که زعفران به عنوان گرانقیمت ترین ادویه جهان شناخته شود.

مصرف زعفران در بسیاری از کشورهای بزرگ جهان، از جمله چین، بالا است.

یکی از راه ها کاهش هزینه ها و در نتیجه قیمت تولید این ادویه، گسترش زمین های تحت زراعت این گیاه است.

یکی از راه های تحقق این هدف، کشت گیاهان و سبزیجات در گلخانه ها است؛ اما آیا می توان زعفران را در داخل گلخانه کشت کرد؟

 

کشت گل زعفران در گلخانه

کشت گل زعفران در گلخانه ها امکان پذیر است و می تواند هزینه های تولید این ادویه را کاهش دهد، اما بدیهی است که زعفران های کشت شده در گل خانه ها هیچ گاه عطر و طعم نمونه های طبیعی خود را نداشته باشند.

چین به عنوان کشوری پیشرو در زمینه تولید زعفران های گلخانه ای، از سیستم کشت هیدروپونیک استفاده می کند. این سیستم پیشرفته می تواند سرعت رشد گل ها وگیاهان را افزایش دهد و در دوره ای کوتاه مدت، میزان تولید زعفران گلخانه ای را به شکل قابل قبولی افزایش دهد.

زعفران های گلخانه ای در سوله های بزرگ و یا زمین هایی با سرپوش های پلاستیکی کشت می شود.

این گیاه تا لحظه برداشت باید نور بسیار کمی دریافت کند، بنابراین ساخت گلخانه هایی به شکل سوله های مرغداری و دامپروری و استفاده از روکش های پلاستیکی برای این گیاه می تواند مناسب باشد.

گل زعفران در بازه دمایی منفی ۱۵ درجه تا ۳۵ درجه به خوبی رشد می کند. با این حال بهتر است که دمای داخل گلخانه همواره پیرامون ۲۵ درجه ثابت باقی بماند.

این گیاه تحت هیچ شرایطی نباید ضربه ببیند و آبیاری مداوم آن، به ویژه در طول روزهای خشک بهار و تابستان، می تواند در تولید محصول نهایی بسیار تاثیر گذار باشد.

گلخانه باید از تهویه مطبوع برخوردار باشد و در صورت تاسیس آن در مناطق خشک، سیستم رطوبت ساز را نیز باید در نظر گرفته شود.

بهترین زمان برای آغاز کشت اوایل خرداد ماه است. این بدان سبب است که در این دوران، پیاز گل زعفران اصطلاحا به خواب فرو می رود و بهترین زمان برای جابجایی آن می باشد. و فرایند آماده سازی، ایزوله کردن و سمپاشی گلخانه باید از ابتدای بهار آغاز و حداکثر تا اواخر اردیبهشت به پایان برسد.

 

محافظت از گل زعفران در برابر آفت های رایج

 

مانند هر گیاه دیگری، گل زعفران نیز در معرض خطر هجوم آفت های مختلف قرار می گیرد. برخی از آفت های رایج زعفران عبارتند از:

• موش ورامین:

این موش لانه هایی در زیر زمین حفر می کند و به واسطه نرخ بالای زاد و ولد خود در طول سال، می تواند خیلی سریع پیشروی کند.

این حیوان می تواند از زیر زمین قابل کشت، به گیاه زعفران آسیب وارد کند، موجب هدر رفتن آب شود و ریشه های زعفران را نابود کند.

• کنه زعفران:

یکی از آفت های رایج در مزرعه ها است اما بیشتر در اثر کشت های غیر اصولی رخ می دهد. این کنه در داخل پیازچه گل زعفران تخم گذاری می کند و سبب تضعیف برگ های گیاه در بوته های آفت زده می شود.

کنه زعفران بیشتر در پاییز و بهار رایج است.

شما می توانید با استفاده از محدود کردن زمین های تحت کشت زعفران، بستن ورودی ها و یا ایجاد موانع کشت خود را در برابر حمله جانوارن موذی حفظ کنید.

شما همچنین می توانید با استفاده از سم های رایج، محصول خود را در برابر آسیب های ناشی از افت زعفران محافظت کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *