پسته

چند نوع پسته داریم ؟

پسته ایرانی با خواص بالا

پسته ها و خواص منحصر به فرد آن

پسته محبوب ترین آجیل ایرانیان

پسته یکی از مهم ترین مغز های تولید شده در کشور ایران است که شهرتی جهانی دارد.

در بسیاری از کشورهای دنیا، پسته های ایرانی به واسطه طعم، کیفیت و رنگ منحصر به فرد خود شناخته می شوند.

به طبع این امر، ایران نیز به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین صادرکنندگان پسته در جهان و هم ردیف کشورهایی مانند عراق و اسپانیا قرار می گیرد.

پسته های تولید شده در کشور ایران تنوع بسیار بالایی دارند و در چهار درجه کیفیت مختلف به بازار عرضه می شوند.

پسته های خام، پسته های شور و پسته هایی با طعم لیمو و فلفل، از جمله سایر محصولات منشعب شده از تولید و صادرات پسته هستند که طرفداران زیادی چه در داخل کشور و چه در خارج دارند.

پسته بیشتر در مناطق مرکزی ایران و به ویژه در استان کرمان تولید می شود. شهر رفسنجان به ویژه یکی از مهم ترین قطب های تولید کننده پسته در کشور ایران به شمار می رود.

علاوه بر آن، مناطقی در استان خراسان جنوبی و قزوین نیز به واسطه کشت و تولید پسته شهرت پیدا کرده اند.

پسته های تولید شده در هر منطقه کیفیت و شکل ظاهری متفاوتی دارند.

بخشی از این تفاوت به واسطه شرایط اقلیمی و کیفیت خاک کشاورزی منطقه است.

بخش دیگری از این تفاوت ها نیز به دلیل خانواده (نوع) مختلفی از پسته ها است که در این مناطق معمولا کشت می شود.

با این حال تفاوت های ذکر شده، تاثیری در خواص و ارزش غذایی پسته ندارد.

ارزش غذایی پسته

پسته منبع بسیار غنی از مواد معدنی مهم، مانند کلسیم، روی، سدیم، آهن، پتاسیم و مس است.

این مغز همچنین ویتامین های ضروری بدن، ماند تیامنی، بتائین، ویتامین ث، کا، آ و ب۶ را تامین می کند.

فیبرهای رژیمی، پروتئین، اسید آمینه ها و کربوهیدرات ها نیز از جمله مواد بسیار مهم برای سلامتی بدن انسان هستند که به ویژه در پسته پیدا می شوند.

از سویی دیگر، پسته ها منبع بسیار مهمی از انتی اکسیدان ها هستند و به همین سبب استفاده از آن ها به منظور محافظت از سلول ها و بافت های سالم بدن در برابر رادیکال های آزاد، بسیار توصیه می شود.

به طور معمول در هر ۱۰۰ گرم از پسته، ۱۳۰ میلی گرم کلسیم، ۵۰۰ میلی گرم فسفر، ۵۴ گرم مواد چرب، ۲۰ گرم پروتئین و ۹۵۰ میلی گرم پتاسیم وجود دارد.

انواع پسته:

به طور کلی پسته ها می توانند انواع متفاوتی داشته باشند و این تفاوت بیشتر در شکل ظاهری، اندازه و طعم آن ها خود را آشکار می کند.

در ایران به طور کلی چهار نوع پسته متفاوت تولید می شود. این پسته ها عبارتند از:

۱- پسته احمد آقایی:

پسته احمد آقایی که به عنوان پسته مجلسی نیز شناخته می شود، به واسطه شکل کشیده، رنگ های تند و مزه فوق العاده خود شناخته می شود.

این پسته همچنین یکی از معروف ترین و با کیفیت ترین پسته های صادراتی ایران است.

این پسته نسبت به نوع اکبری کوچک تر است اما نسبت به پسته فندقی ظاهری کشیده تر دارد.

مرکز اصلی تولید این نوع از پسته رفسنجان ایران است.

۲- پسته کله قوچی:

پسته کله قوچی ظاهری گرد دارد و مغز آن بزرگ و درشت است. این پسته نسبت به نوع فندقی، بزرگتر و سنگین تر است اما کشیدگی پسته اکبری و یا احمد آقایی را ندارد.

۳- پسته اکبری:

پسته اکبری کشیده و بزرگ است و مغز آن از نظر ظاهر بسیار شبیه به بادام می باشد، تا جایی که در بازار جهانی از آن تحت عنوان “پسته بسیار بلند” یاد می شود. این پسته معمولا به کشورهای هند و عربستان صادر می گردد.

۴- پسته فندقی:

پسته فندقی گرد و کوچک است و محصول ۶۰ درصد از باغ های رفسنجان را تشکیل می دهد. از این پسته معمولا در صنایع شیرینی پزی استفاده می شود و مغز آن طعم فوق العاده ای دارد.

خواص درمانی پسته:

به واسطه ارزش غذایی بسیار بالای خود، پسته خواص درمانی و فواید بسیار زیادی برای بدن انسان دارد.

در اینجا به مهم ترین فواید این مغز اشاره خواهیم کرد:

۱- سلامت قلب:

مصرف پسته می تواند میزان کلسترول بد در بدن را کاهش دهد و به واسطه وجود اسید آمینه های مقوی در این ماده غذایی، می تواند مانع از لخته شدن خون در عروق شود.

به همین سبب است که استفاده از پسته به بیماران قلبی بسیار توصیه می شود.

۲- محافظت در برابر سرطان:

از آنجایی که پسته منبع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی است می تواند از سلول های بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کند و در نتیجه نرخ ابتلا به سرطان های مختلف در بدن را به شدت کاهش دهد.

۳- کنترل دیابت:

وجود آنتی اکسیدان ها می تواند از فرایند گلیکاسیون جلوگیری کند و در نتیجه با متعادل سازی سطح فشار و قند خون، دیابت را در افراد دچار این عارضه به خوبی کنترل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *