وبلاگ

تشخیص زعفران اصل و تقلبی

زعفران گیاهی با قدمت طولانی

تشخیص زعفران اصل و تقلبی

چگونه از ادویه زعفران بهتر استفاده کنیم؟

زعفران یا زر بران گیاهی است از تیره زنبقیان که به عنوان ادویه در آشپزی استفاده می شود.

غالبان کلاله و خامه زرشکی رنگ این گیاه جمع آوری شده و خشک می شود تا در نهایت از آن برای چاشنی و رنگ دهی در غذاها استفاده شود.

ادویه زعفران بیشتر به عنوان طعم دهنده استفاده می شود اما این گیاه در طب سنتی به واسطه خواص دارویی شناخته شده خود نیز جایگاه بسیار مهمی دارد.

به عنوان مثال، زعفران شفاف کننده و نرم کننده بسیار قویی است و همچنین دارای خواص ضد باکتریایی می باشد.

از آنجایی که کشورمان ایران در تولید و توزیع نود درصد از ادویه زعفران دنیا نقش به سزایی را ایفا می کند، می توان این ادویه را یکی از مهم ترین محصولات صادراتی این کشور دانست.

زعفران ادویه گران قیمتی است اما چگونه می توان زعفران با کیفیت را تشخیص داد و یا چگونه می توان از این ادویه گران قیمت به خوبی در خانه نگهداری کرد؟

روش های کاربردی در تشخیص ادویه زعفران با کیفیت:

زعفران با درجه های مختلفی از کیفیت به بازار عرضه می شود.

به دلیل پرسود بودن بازار مصرف این ادویه، متاسفانه نمونه های بی کیفیت و تقلبی زعفران نیز پیدا می شوند.

برای تشخیص یک زعفران اصل و با کیفیت شما می توانید از دو فاکتور مهم یعنی طعم و رنگ استفاده کنید.

 

۱- رنگ: یکی از ساده ترین روش ها برای تشخیص اصل بودن زعفران، بررسی رنگ آن است.

رشته های زعفران اصل با قرار گرفتن در آب رنگ خود را از دست نمی دهند. از سویی دیگر، رنگ گرفتن محلول با زعفران اصل، فرایندی زمان بر است. بنابراین در صورتی که با قرار دادن رشته های زعفران در آب، محلول بلافاصله تغییر رنگ داد، باید در خصوص اصالت زعفران مصرف شده شک کرد.

 

۲- طعم: زعفران ادویه ای با مزه جادویی و راز آلود است.

معمولا همه افراد یک طعم واحد را از زعفران احساس نمی کنند، بلکه تجربیات متفاوتی را از این ادویه دارند.

زعفران جز ادویه جات تلخ شناخته می شود ولی ترکیب عطر و طعم آن شیرین است. بنابراین برای تشخیص زعفران اصل، باید به دنبال طعم تلخ آن باشید.

زعفران های تقلبی معمولا پس از دم کردن، طعمی شیرین به خود می گیرند.

نکاتی در خصوص مراقبت اصولی از ادویه زعفران برای طولانی مدت:

بهترین زمان برای مصرف زعفران تا دو سال بعد از چیدن محصول است.

زعفران گیاهی است که به شدت به نور و رطوبت حساس می باشد. این دو عامل موجب کاهش کیفیت ادویه زعفران شده و در گیاه تغییر رنگ ایجاد می کنند؛ به همین دلیل است که زعفران را بیشتر در صبح علی الطلوع برداشت می کنند.

همچنین مطلوب ترین دما برای نگهداری از زعفران، ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد.

اگر شما ادویه زعفران را به صورت عمده و تازه خریداری می کنید، ابتدا باید آن را خشک کنید. برای این کار می توانید از دستمال کاغذی استفاده کنید.

کافیست نخ های زعفران را در یک دستمال کاغذی بپیچید و در جایی خشک، تاریک و نسبتا گرم قرار دهید. نخ های زعفران بعد از یک هفته خشک می شوند.

شما همچنین می توانید زعفران تازه را در یک ظرف در بسته و در کابینت خانه خشک کنید.

از آنجایی که زعفران رطوبت بیشتر از ۴۰ درصد را تحمل نمی کند، بهتر است ظرف های نگهداری از زعفران را با یک فویل عایق کنید.

شما همچنین می توانید از ظرف هایی با عایق آلومینیومی برای نگهداری از ادویه زعفران استفاده کنید.

در صورت نگهداری درست و اصولی می توانید مدت زمان نگهداری و استفاده از زعفران را تا دو سال افزایش دهید.

نگهداری از ادویه زعفران در داخل یخچال توصیه نمی شود. از آنجایی که درب یخچال در طول روز و با اهداف مختلف، مدام باز و بسته می شود تفاوت دمای به وجود آمده سبب می شود تا میعان در داخل ظرف های درب بسته در داخل یخچال رخ دهد.

این امر میزان رطوبت محیط را بالا می برد و در نتیجه آن، کیفیت ادویه زعفران به مرور زمان کاهش پیدا می کند.

 

آیا می توان از ادویه زعفران تاریخ مصرف گذشته استفاده کرد؟

 

زعفران تاریخ مصرف گذشته شما را بیمار نمی کند و تنها طعم و عطر خود را از دست می دهد.

در چنین شرایطی شما می توانید از این ادویه در ساخت انواع صابون های آرایشی استفاده کنید.

شما همچنین می توانید در ساخت رنگ های خانگی از زعفران و مخلوط دیگر ادویه ها استفاده کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *